Tiden er inde til at vende penge ryggen

Penge er noget, jeg foragter. En menneskelig opfindelse, som det er bedst at fortryde. Men vi lever i et samfund, som tvinger os til pengeafhængighed. Derfor er penge et nødvendigt onde. Det er kun sådan, fordi vi har lavet det på den måde. Vi forvandlede penge til en religion – “In God we Trust”, som der står på den amerikanske 1 Dollar-seddel. Men penge er i sig selv problemet for det samfund, vi har i dag.

Det er almindeligt kendt, at den neoliberale kapitalismes krav på frihed er falsk. Mindre indset er, at den grundlæggende årsag til dette er, at vi ikke har det frie valg til at leve uden penge, for hvis vi gør det – dør vi. Vi vil kun have frihed, når samfundet gør os i stand til ikke blot at overleve, men at leve uden penge.

Penge (og alle lignende tokens, uanset om de er håndgribelige, digitale eller virtuelle) har kun værdi, fordi vi tilskriver dem dem. Guld og diamanter har kun værdi, fordi vi beslutter det – det er ikke gudgivet. Med andre ord er den værdi, vi giver penge, kun en fantasi: En kollektiv tro på, at penge repræsenterer værdi. Uden vores blinde tro på værdien af penge og guld, har disse ting overhovedet ingen reel værdi.

I et samfund, der tvinger folk til afhængighed af penge (det har ikke altid været sådan, vi mennesker skabte penge ikke Gud), kan man ikke gøre meget uden penge. Før vores nuværende, såkaldte, civilisation var der store samfund, der fungerede uden penge, og hvor guld kun var til religiøse, ceremonielle og dekorative praksisser.

I dag har du brug for penge for at tjene penge. Det er helt op til dig, vi får at vide af den succesrige. Så hvis du ikke er en af disse smarte innovative iværksættere med den rigtige idé på det rigtige tidspunkt, og ikke en af disse smarte forretningsfolk, der bare ved, hvordan man tjener penge, så er du en taber. Hvis du kan lide mig, er en ubrugelig forretningsmand, ikke interesseret i profit, så er du en taber. Hvis du ikke spiller pengespillet, så er du dømt.

Pengeøkonomien forsøger at få mig ned, fordi jeg ikke kan og vil ikke følge dens regler. Jeg gør modstand, det vil ikke få mig ned, uanset hvor fattig jeg bliver. Nogle gange føler jeg, at jeg hellere vil dø af sult end at blive slave af pengeøkonomien. Men så har jeg et barn og har brug for mad, husly, sikkerhed og sundhed. Ikke meget, men jeg bliver endda frataget alt det selv på et minimumsniveau, hvis jeg ikke har penge.

Der er meget at sige om penge, da verden i vores nuværende tid ser ud til at styrte mod en slags dystopisk scenarie, hvor en højteknologisk elite i stigende grad forsøger at befæste sig (se f.eks. Elon Musks seneste idé om at bygge en ny by) , og udskille enklaver, der udelukker de enorme grå masser uden adgang til den banebrydende teknologi, pengeøkonomi osv.

Så hvordan kan vi vende ryggen til pengeøkonomien?

Efter min tankegang vil det være en lang proces, der kan starte med, at folk simpelthen holder op med at forbruge ting, de ikke har brug for. Så begynder de i stigende grad at hjælpe hinanden direkte uden at lægge penge imellem. Gradvist kan de udvikle nye udvekslingsmekanismer baseret på fair arbejdstidsberegninger, som ikke er baseret på profitinkludering, som det er tilfældet i dag. Så lad blot være med at bruge penge, hvilket selvfølgelig på den korte bane ikke kan lade sig gøre 100%. At starte med at boykotte alle multi-transnationale selskaber, som generelt udnytter arbejdskraft groft og lyver om, hvor meget de skader vores miljø, er en god start. Dette kan faktisk være enklere, end du tror, men vil helt sikkert kræve en livsstilsændring – til det bedre!

Så min ydmyge opfattelse er (selvfølgelig er jeg en latterlig fantast for enhver realist i vor tid):

1) Den bedste mulighed er at afslutte pengeøkonomien én gang for alle, og så vil det gøre os alle lige på én gang (husk, at penge ikke altid eksisterede i det menneskelige samfund);

2)Den næstbedste mulighed er, at vi bruger magten af de penge, vi har, til ikke at købe fra store virksomheder eller nogen enhed, der forurener eller repræsenterer udnyttelse. Det ville have en effekt langt ud over, hvad folk tror, hvis de fleste af os faktisk gjorde det.

Det vigtige er ikke at indtage noget, der ikke er strengt nødvendigt. Bevidsthed om dine basale behov. Og køb kun ting, du virkelig har brug for, og/eller virkelig gør dig glad. Tjen og spar derfor penge, men uden stress, fordi du virkelig ikke behøver meget for at være okay og glad, og så gradvist skabe penge mindre fællesskaber, uanset hvor du er.

Penge får folk til at blive sure, ingen penge gør folk triste,

Vi skal lære ikke at bekymre os og ikke blive stressede, når der ikke er penge.

Livet handler om at tage af livet!